Thursday, August 28, 2008

Jiwa Merdeka Asas Kekuatan Diri


Setiap kali tiba tanggal 31hb Ogos kita akan melaungkan perkataan “merdeka! Merdeka! Merdeka!”. Setiap rakyat malaysia tanpa mengira usia, agama serta keturunan sama-sama menyambut hari ulangtahun kemerdekaan negara kita yang tercinta.

Merdeka pada pandangan saya bererti bebas atau dengan kata lain tidak terikat. Maka jiwa yang merdeka bermakna jiwa yang bebas atau tidak terikat. Bercakap tentang keterikatan pasti akan membabitkan tiga perkara iaitu pihak yang diikat, pihak yang mengikat serta alat yang digunakan sebagai ikatan.

Seperti juga negara kita, sebelum mencapai kemerdekaan ia masih terikat dengan penjajahan bangsa asing. Manakala alat yang digunakan untuk ikatan penjajahan kala itu adalah kekuasaan. Bermula dengan Melaka yang dijajah hingga menjadi Malaya, generasi terdahulu ada yang bermandi peluh dan darah dalam melaksanakan misi mencapai kemerdekaan. Akhirnya kemerdekaan yang hari ini kita kecapi terhasil tanpa pertumpahan darah kerana ia diperolehi dari kebijaksanaan. Jarang sekali kita mengungkap ucapan terima kasih kepada pejuang-pejuang kemerdekaan yang telah banyak berkorban untuk negara.

Dalam latihan Meditasi Islam, perjuangan itu satu kemestian kerana dengan perjuangan yang bersungguh-sungguh beserta strategi yang canggih, kita akan memperolehi sebuah kemerdekaan.

Apa yang merdeka bukanlah minda sebagaimana yang selalu anda dengar tetapi jiwa yang merdeka. Jiwa kita sentiasa dijajah dan dimanipulasikan oleh minda yang korup yang juga dikenali dengan istilah lainnya conditioned mind. Hanya kerana conditioned mind ini kita tidak mampu melihat apa yang tersirat disebalik sesuatu hal dan apakah yang sepatutnya berlaku dan apakah yang tidak sepatutnya berlaku. Terjadinya conditioned mind ini kerana wujudnya pancaindera yang lima.

Jika kita hanya mempelajari kekuatan minda tanpa mengambil peduli anasir perosaknya maka pengetahuan hanya tinggal pengetahuan tanpa ada pembaharuan dalam pencapaian jiwa kerana yang ditekankan ialah kekuatan minda yang selama ini sebenarnya telah lama terbelenggu oleh rantai-rantai kegelisahan yang akhirnya melemahkan sistem tubuh seseorang itu baik secara fizikal mahupun spiritual. Ada juga yang bertanya mengapa Dr.Azhar menidakkan minda bawah sedar tetapi bagi saya yang bertanya soalan ini agak kurang mengerti tentang apakah yang dikatakan minda. Saya sama sekali tidak menafikan wujudnya minda bawah sedar dan seperti yang pernah saya nukil dalam beberapa siri artikel, (sub conscious mind) sebenarnya adalah eset yang kuat untuk manusia tetapi ianya juga adalah satu harta yang paling lemah dalam unsur-unsur manusia.

Kita ini sering lemah kerana wujudnya apa yang saya katakan tadi conditioned mind. Minda kita sering terkondisi dengan apa yang kita lihat, apa yang kita dengar, apa yang kita bau dan serta rasa. Kondisi-kondisi ini yang banyak melemahkan kejiwaan kita kerana kegelisahan serta kekeliruan yang sering kita hadapi. Kita lapar tetapi apabila kita melihat banyaknya lauk pauk kita menjadi keliru walaupun sedikit tentang yang mana menjadi pilhan makanan kita. Untuk mencapai satu kesedaran yang super kita perlu melangkaui fenomena mind. Ini juga membuatkan seseorang itu keliru.

Saya pernah diajukan soalan yang mana sipenanya menyatakan beliau pernah mendengar tentang sains minda. Katanya minda terbahagi kepada tiga iaitu sedar, bawah sedar dan separuh sedar. Kata saya yang sebenarnya bukan separuh sedar tetapi super sedar, kalau separuh sedar itu nak panggil makhluk halus kata saya sambil berjenaka. Untuk mecapai kemerdekaan jiwa kita perlu berada di kesedaran yang tertinggi atau super. Ianya perlu melangkau minda (beyond mind) namun ia bukan hilang akal (out of mind). Apabila kita mencapai keadaan beyond mind maka jiwa kita akan merdeka.

Jiwa yang merdeka bebas dari keterikatan conditioned mind atau beban fikiran. Jika anda ingin mencapai kemerdekaan maka bebaskan diri anda dari keterikatan fikiran. Maka ada pula yang bertanya kalau tidak berfikir bagaimana untuk meneruskan kehidupan. Di sinilah uniknya kesedaran yang super atau minda super sedar, ianya masih berbentuk minda tetapi minda yang begitu halus dan melepasi minda yang sering mengikat manusia iaitu conditioned mind. Bagaimana mencapai kemerdekaan jiwa? Mungkin itu yang sedang anda fikirkan. Ada yang melalui jalan riadah yang dipanggil tarekat. Dalam riadah ini para pengamal diminta untuk melakukan zikir yang jumlahnya mencecah ribuan kali.

Dalam kursus meditasi Islam yang saya sering adakan terdapat juga mereka yang telah bertahun-tahun melatih diri dengan disiplin tarekat, satu soalan yang suka saya ajukan kepada mereka ialah mengapa perlu berzikir berpuluh ribu kali dalam satu jangkamasa yang ditetapkan. Jawapan yang sering saya terima ialah ‘tak tahu kerana itu yang disuruh’. Sebenarnya apabila anda melakukan zikir yang berjumlah beribu-ribu kali dalam satu jangkawaktu yang ditetapkan ianya mempunyai maksud tersirat iaitu ingin memenatkan fikiran dengan itu anda bebas dari conditioned mind dan mempunyai jiwa yang merdeka.

Kaedah lain pula ialah dengan mengikuti formula-formula meditasi islam yang akan membongkar setiap rantaian yang membelenggu jiwa. Apa perlunya jiwa yang merdeka? Jiwa yang merdeka akan menjadikan seseorang itu kental dalam mengharungi setiap permasalahan hidup. Hidup tanpa masalah itu bukan hidup namanya. Jiwa yang merdeka akan mejadikan seseorang itu mempunyai daya kreativiti yang begitu tinggi serta akan membuatkan seseorang itu berfikir secara out of box. Jika mereka menghadapi satu masalah baik yang besar mahupun kecil maka mereka akan keluar dari kotak fikiran yang membelenggu dan akhirnya menjumpai jawapan yang dicari.

Mereka yang berjiwa merdeka tidak merasakan tekanan itu satu tekanan tetapi mereka merasakan tekanan itu satu alat permainan. Hasilnya mereka cukup ceria, tidak stress serta panjang umur. Jiwa yang merdeka adalah jiwa yang tenang dan jiwa yang tenang itu adalah jiwa yang kuat. Jiwa yang tenang juga akan memasuki syurga tempat di mana kita akan memperolehi apa jua yang kita hajati. Makanya di dunia ini juga jika mempunyai ketenangan jiwa yang begitu mendalam maka banyak perkara yang akan kita perolehi dan itu juga syurga.

Carilah jalan yang boleh membebaskan anda dari keterikatan fikiran dengan cara yang cepat dan efektif agar anda tidak lagi dijajah oleh conditined mind yang memacu kegelisahan jiwa. Lebih lama anda terikat lebih menderita jiwa anda dan lebih lemahlah sistem tubuh anda serta semakin kurang pula anda merasa wujudnya Tuhan.