Thursday, July 16, 2009

ESP


Semalam saya diajak oleh seorang teman untuk menemaninya ke satu daerah selatan untuk satu urusan. Kebetulan saya juga sudah lama tidak ke daerah itu tambahan pula saya tidak mempunyai jadual kerja ketika itu, tanpa banyak soal saya terus sahaja bersetuju untuk menemaninya ke daerah berkenaan. Satu jam perjalanan tidak terasa kerana kami memilih jalan kampung untuk ke sana agar dapat menikmati suasana segar sepanjang perjalanan. Setelah sampai ke destinasi saya berpecah kerana ingin berjalan-jalan di pekan sementara menunggu teman saya menghabiskan urusannya di situ.
Kadang-kadang apabila kita pergi ke satu tempat yang pernah menjadi tempat mainan kita satu waktu dulu ia akan membuatkan kita tersenyum sendiri kerana diimbau kenangan lama yang mengusik jiwa. Saya menghabiskan masa kira-kira satu jam berjalan-jalan sambil mengenang zaman lepas dan tak lama kemudian saya dikejutkan dengan deringan telefon bimbit. Teman saya memberitahu yang tugasannya telah selesai dan kami berpakat untuk singgah ke rumah seorang rakan lama saya yang terletak tidak jauh dari situ. Dek kerana tidak mengetahui nombor telefon untuk dihubungi kami nekad sahaja untuk terus ke rumahnya dengan harapan di ada di rumah. Berjalan sambil ingat-ingat lupa akhirnya kami menjumpai tempat yang dituju dan nasib kami baik kerana teman saya sedang bersantai di rumah.
Apabila dua teman lama bertemu, tahu-tahu sahaja lah pelbagai cerita ditimbulkan. Dalam perbualan kami tiba-tiba teman saya bertanya kenapa anaknya yang berumur enam belas tahun sering dapat menjangka sesuatu yang akan berlaku dengan agak tepat. Dia merasa resah kerana takut sekiranya anaknya akan menjadi seorang yang pelik dan mungkin juga akan rosak kerana dia sering menyendiri. Paling ditakutinya ialah anaknya nanti akan duduk dalam dunianya sendiri. Saya memebritahunya agar tidak risau dengan keadaan anaknya kerana apa yang dialami oleh anaknya bukan sesuatu yang luar biasa cuma apa yang perlu ialah anaknya harus dibentuk untuk memahami keadaan mengapa berlakunya keadaan sedemikian.
Apa yang berlaku pada anaknya adalah perkara yang boleh juga berlaku pada sesiapa sahaja. Anak teman saya tadi itu hanya mempunyai daya ESP yang kuat. Ini mungkin kerana didorong oleh faktor genetik atau sememangnya satu kelebihan Allah swt yang diperolehi tanpa perlu mempelajarinya. Merasa asing dengan penerangan saya itu maka teman saya bertanya lagi apakah yang dimaksudkan oleh ESP. ramai diantara kita tahu tentang ESP dan ramai juga yang baru mendengar tentang ESP.
ESP adalah singkatan dari Extra Sensory Perception. Extra-sensory perception atau ESP adalah kemampuan untuk mendapatkan maklumat yakni informasi tentang sesuatu perkara dengan menggunakan deria selain deria yang lima, deria rasa, mata, sentuh, baud an dengar. Justeru ESP ini sering dirujuk sebagai deria ke enam atau sixth sense. Ramai dikalangan masyarakat yang agak skeptikal dengan terma ESP dan keadaan-keadaan yang berkaitan dengan ESP seperti telepati, membaca minda, pandang tembus dan sebagainya. Keadaan ini berlaku kerana mereka menganggap bahawa hasil dari ESP itu adalah satu lakonan atau rancangan yang telah diatur untuk memperlihatkan kebenaran ESP.
Hal penipuan dalam ESP tidak dinafikan kerana ramai dikalangan mereka yang terlibat dalam dunia ESP ini menggunakan trik dan helah untuk memperlihatkan hasil kewujudan ESP yang ada pada mereka. Tujuannya hanya satu yakni sebagai satu sumber penghasilan. Namun itu tidak pula bermakna ESP itu hanya khayalan semata. Extra Sensory Perception sememangnya wujud cuma ianya berbeza dari setiap insan ke insan yang lain. ESP ini sebenarnya berada pada setiap manusia dan kealpaan kita tentangnya membuatkan kita merasakan ianya tidak wujud.
Setiap seorang seorang diantara kita pasti pernah melalui satu perasaan yang mengetahui apa yang akan berlaku terhadapnya pada satu ketika dan apabila saatnya sampai ia sememangnya berlaku. Sebagai contoh kita sering disajikan dengan berita kematian di dada akhbar. Selalunya dalam kisah yang menyayat hati waris akan ditanya samada yang meninggal tadi ada berkelakuan pelik atau si waris sendiri ada mengalami perkara pelik atau tanda-tanda yang lainnya. Maka itu adalah ESP tetapi ianya hanya kita ketahui setelah sesuatu itu berlaku maka manfaatnya yang diterima hampir tiada.
ESP adalah satu kelebihan setiap makhluk baik manusia mahupun binatang, seperti contohnya apabila sesuatu yang dahsyat seperti tsunami akan berlaku maka binatang-binatang akan berkelakuan pelik. ESP tidak perlu dipelajari tetapi perlu diperhalusi agar ia dapat menjadi satu senjata berguna buat kita terutamanya dalam dunia yang kian ganas ini. Sekurang-kurangnya kita dapat merasakan sesuatu yang kurang baik melalui teknik-teknik memahami ESP yang ada pada diri untuk mengelakkan terjadinya bencana. Contohnya kita dapat merasai yang kita diekori atau bakal menerima ancaman jika kita pergi ke suatu tempat.
ESP telah dikaji oleh beberapa universiti di luar negara oleh pengkaji yang begitu mendalami fenomena ESP ini seperti J.B Rhine di Universiti Duke, Carl Sargent di Universiti Cambridge dan ahli sains Dean Radin di Universiti Princeton. Jika kita lihat sebenarnya ESP ini banyak menyumbang kepada penciptaan beberapa alat kemudahan untuk manusia selain membantu memudahkan urusan seharian. Jika ESP ini diperhalusi maka banyak masalah dapat dihindarkan kerana pemahaman kita tentang signal-signal yang ditunjukkan oleh tubuh.
ESP terbahagi kepada dua bahagian iaitu telepati dan clairvoyance. Telepati ialah persepsi fikiran yang yang menjalinkan komunikasi dengan fikiran yang lain melalui getaran gelombang fikiran yang melangkaui sempadan. Manakala clairvoyance pula adalah radar fikiran yang dapat mengimbas perkara atau objek di luar dari julat penerimaan deria yang lima. Seperti yang saya katakan tadi setiap dari ini mempunyai ESP dan perlu diperhalusi dengan baik untuk mendapatkan hasil yang menakjubkan. Antara latihan yang menajamkan kekuatan ESP kita adalah menggunakan kad ESP, pendulum dan beberapa kaedah lainnya. Namun sebenarnya yang paling mustahak yang menjadi tiang latihan ialah meditasi.
Justeru mereka yang mengikuti latihan meditasi super sedar secara tidak langsung memperolehi daya ketajaman ESP yang bakal membantu dalam banyak perkara dalam rutin seharian. Dalam halaman ini saya ingin berkongsi beberapa kaedah untuk memperhalusi ESP yang anda ada namun sekiranya anda ingin mempercepat dan mempertajamkannya ke satu tahap yang tinggi meditasi super sedar adalah sesuatu yang perlu anda lakoni. Kaedah yang pertama saya ingin kongsi ialah kad ESP.
Kad ESP terdiri daripada 25 lembaran kad yang terdapat padanya pelbagai bentuk seperti bintang, bulatan, arus dan beberapa bentuk lagi yang dirumus khusus untuk melatih persepsi fikiran. Ianya dibahagi kepada lima kumpulan agar dapat digunakan sebanyak lima kali dan berwarna hitam putih. Sekiranya anda tidak mempunyai kad ESP ini anda tidak perlu risau kerana anda masih lagi dapat melatih minda anda untuk mencernakan percepsi gelombang fikiran. Apa yang perlu ialah anda perlu membeli satu paket kad bergambar yang ada di pasaran seperti kad kad yang digunakan untuk kanak-kanak dalam permainan ataupun flash card.
Kad-kad ini anda kocok agar susunannya tidak lagi mengikut aturan dan kemudian anda pilih satu kad. Tanpa melihat kad tersebut anda perlu meneka dahulu apakah gambar yang bakal tertera di muka tersebut. Seninya di sini iaitu bagaimana untuk meneka kerana semua orang boleh membuat tekaan. Kaedah untuk meneka ialah anda perlu memberitahu apa yang pertama terlintas di fikiran anda. Sekiranya tiada apa yang terlintas maka janganlah anda teka kerana ia akan merosakkan program pembelajaran ESP.
Jika anda tidak dapat lintasan pertama di fikiran lakan lakukan kocokan sekali lagi untuk memperolehinya. Ingat, tekaan anda adalah berdasarkan lintasan pertama di fikiran dan bukan yang anda fikirkan. Lama kelamaan lintasan fikiran yang pertama itu bukan lagi tekaan melainkan daya ESP anda yang tajam. Setelah mempolehi ketepatan jawapan yang banyak, maka lanjutkan pula dengan meneka siapakah yang akan membaca berita pada mala mini, sekali lagi ia perlu lintasan fikiran yang pertama sekiranya tiada lintasan jangan teruskan. Berlatihlah untuk malam berikutnya.
Latihan seterusnya anda boleh lakukan dengan menekan hal-hala berkaitan pasangan misalnya meneka baju manakan yang bakal dipakai oleh suami anda pada keesokan hari. Kuncinya lintasan fikiran yang pertama. Lakukan kesemua ini hanya setelah anda melalui latihan kad ESP atau kad gambar berulang kali dan memperolehi ketepatan yang banyak. Jangan tergopoh gapah untuk melakukan latihan selanjutnya kerana kegopohan itu tidak akan mempertajamkan ESP anda bahkan bakal membenakan minda anda. Semoga anda dapat mencuba kaedah ini dan dan sekiranya anda inginkan yang segera maka jalanilah meditasi super sedar.