Tuesday, January 20, 2009

Kepayahan Satu Latihan, Kesenangan Satu Ujian

Setiap hari merupakan satu pengalaman untuk kita. Mungkin kita tidak pernah meminum secawan kopi yang begitu pahit tetapi hari ini kita secara tidak sengaja teleh meminum secawan kopi pahit. Satu pengalaman yang mungkin akan dikenang sepanjang hayat.


Hari ini kita telah memandu ke satu daerah yang belum pernah kita sampai, sewaktu sampai sahaja di daerah itu kita begitu sukar untuk sampai ke destinasi yang dituju kerana sememangnya kita tidak tahu langsung selok belok jalan-jalan di situ. Banyak kali kita tersesat dalam perjalanan. Itu hari pertama tetapi pada hari kedua kita mulai faham jalan sekitar tempat kediaman dek kerana pengalaman sesat semalam. Mungkin juga semalam anda telah mengalami satu kejadian yang akan memberi kesan dalam hidup anda.
Pengalaman pada saya merupakan satu kejadian yang telah lepas samada baru tadi tadi ianya berlaku atau mungkin juga kejadian tersebut berlaku beberapa hari lepas. Keseimpulannya pengalaman hanya akan kita perolehi apabila kita telah melewati waktu-waktu yang kita alami setiap saat. Pengalaman adalah sesuatu yang praktikal dan tidak akan dapat diperolehi secara teori. Pengalaman melibatkan rasa dan perasaan.

Kita mungkin sebelum ini tidak pandai memasak dan hanya belajar dengan membaca buku-buku masakan tanpa mencubanya tetapi kita akan lebih pandai jika kita mempraktikkan apa yang dibaca dan kesilapan-kesilapan yang berlaku adalah satu pengalaman baru bagi kita. Pengalaman lebih mudah diingati daripada pembacaan.

Saya bertanya kepada seorang rakan tentang pengalamannya dalam kerjayanya. Katanya setelah menamatkan pelajarannya di salah sebuah IPTA dia telah membeli buku-buku yang memberi tunjuk ajar bagaimana untuk menghadapi temuduga kerjaya. Sehelai demi sehelai lembaran buku tersebut dibacanya dengan harapan apabila dia dipanggil untuk temuduga nanti dia akan lebih bersedia. Ternyata ada beberapa tips yang diberikan dalam buku tersebut berjaya digunakan sebagai senjata keyakinan diri tetapi menurutnya apa yang lebih penting ialah teknik kita menjawab soalan penemuduga denga baik dan pada mulanya dia agak gugup untuk menghadapi temuduga pertamanya tetapi pengalamannya berinteraksi dalam temuduga pertamannya telah mematangkannya dalam menghadapi temuduga-temuduga yang lain hingga akhirnya dia mendapatkan kerja di sebuah syarikat yang agak besar di ibukota.

Walaupun telah Berjaya mendapatkan kerja dan ianya amat mengembirakan hati sahabat saya tetapi ada sesuatu yang amat merunsingkan dirinya. Dia begitu runsing untuk menghadapi hari pertama bekerja kerana dia belum pernah bekerja. Dia tidak tahu bagaimana suasana sebenar alam pekerjaan serta tekanan yang bakal dihadapinya. Pada hari pertama dia bekerja, dengan hati yang berdebar-debar dia melangkah masuk ke ruang pejabat menunggu apa yang perlu dilakukan. Seorang yang memperkenalkan dirinya sebagai pegawai atasan sahabat saya telah membawa sahabat saya ke setiap bahagian yang terdapat di syarikat berkenaan untuk sesi suaikenal. Setelah berkenalan dia mula diberikan tugas-tugas yang perlu dilakukan olehnya sesuai dengan taraf jawatan yang diberikan.

Sahabat saya mula mempelajari setiap dari aspek tugasan yang diberikan kepadanya untuk disiapkan. Setelah sebulan berada di syarikat berkenaan , sahabat saya mempunyai ramai teman serta mula mempelajari banyak perkara yang tidak pernah diketahuinya sewaktu belajar di IPTA dahulu. Dia mula tahu bagaimana untuk mencuri masa dalam kerja dan dia juga mula tahu bagaimana untuk menangguhkan kerja yang sepatutnya disiapkannya. Akibat dari sering mencuri masa dan sering menangguhkan kerja, sahabat saya akhirnya kerap melakukan kesilapan kerana setiap tugasannya selalu dilakukan pada saat akhir dan dia tiada masa untuk menyemak tugasan yang diberi. Justeru pegawai atasan yang dahulunya menyukai teman saya tadi mula menyinga kerana terpaksa menyelia teman saya dengan lebih teliti dan ini menyebabkan tugasan beliau bertambah. Beliau memutuskan untuk memberi surat amaran kepada teman saya.

Teman saya yang sebelumnya sering mencuri masa agak terkejut dengan kehadiran surat tersebut di atas mejanya. Dia menyesal kerana mensia-siakan kepercayaan yang telah diberikan. Dia tahu walaupun tidak terlewat untuk dia berubah namun reputasinya sedikit sebanyak tercalar dan ini akan melambatkan proses pengesahan jawatan yang akan dibuat.

Kita sering merasa tertekan apabila berhadapan kepayahan. Kepayahan bagi kita satu pengalaman buruk yang sebolehnya kita hindari. Kepayahan bagi sesetengan orang adalah milik mereka yang tidak tahu mengatur hidup. Walau di mana pun kita berada kita sering terdengar akan rengusan atau keluhan manusia tentang kepayahan. Saya melihatnya dari satu sudut yang lain. Kita ambil contoh teman saya tadi kepayahannya dalam menghadapi temuduga telah membuatkannya berusaha bersungguh-sungguh agar berjaya mendapatkan satu pekerjaan untuk meneruskan kehidupan. Kepayahan yang dialaminya sewaktu mula-mula bekerja telah menyebabkan dia berusaha untuk menguasai setiap aspek pekerjaannya agar setiap langkah yang diambil menjadi satu kejayaaan dalam menyiapkan tugasan yang diamanahkan kepadanya. Dengan itu saya menyimpulkan kepayahan yang sering dilihat negatif itu adalah satu bentuk latihan yang dikurniakan oleh Allah swt kepada kita agar dengannya kita akan menjadi lebih bijaksana, lebih teliti serta tabah untuk menjalani episod seterusnya dalam hidup.

Cuba bayangkan anda tidak pernah langsung mengalami kepayahan apakah yang akan terjadi jika satu ketika anda melihat orang yang berada dalam kepayahan. Mungkin perasaan perikemanusiaan anda amat kurang dan ini menunjukkan nilai cinta anda sesama makhluk juga begitu kurang. Jika anda tidak pernah menghadapi kepayahan, anda juga tidak akan pandai menenilai erti kesenangan. Kita menghargai kemerdekaan yang kita ada kerana kita pernah menghadapi kepayahan hidup sewaktu dijajah. Saya lahir setelah Negara mencapai kemerdekaan namun saya begitu menghargai kemerdekaan serta keamanan kerana ketika saya kecil negara menghadapi ancaman pengganas komunis yang membataskan setiap pergerakan rakyat. Dahulu tidak sebebas sekarang, dahulu kita tidak sewenang-wenangnya pergi berkhemah di tengah hutan kerana ianya begitu merbahaya. Kini kita bebas untuk keluar masuk hutan.

Kepayahan pada pandangan saya adalah satu langkah kematangan hidup dan juga satu jalan mencari jawapan kepada setiap persoalan yang kita hadapi. Untuk mengatasinya kita perlu bergantung secara total kepada Allah swt, menguasai diri kita, menguasai emosi kita serta berusaha untuk memberi yang terbaik terhadap penyelesaiannya. Apabila berjaya kita akan mula melangkah lebih jauh dan kesilapan seringkali berlaku dalam fasa kedua iaitu untuk mengekalkan kesenangan.

Sewaktu kita berada dalam kepayahan kita sentiasa ingat Allah swt dan berdoa kepadanya agar memberikan jalan keluar yang terbaik untuk diri kita, tetapi apabila kesenangan menjenguk diri kita mula berkurangan menyebut nama Tuhan yang telah membantu kita. Mengambil contoh teman saya tadi, apabila dia mahir dalam pekerjaannya dia mula mencari jalan untuk mencuri masa ketika bekerja. Dia mula merasakan bahawa tugasan yang diberi itu mudah dan dia mampu melakukannya. Oleh yang demikian saya merasakan bahawa kesenangan itu satu ujian.

Kita akan diuji hanya setelah kita menjalani latihan. Ramai yang mungkin salah faham kerana mengganggap ujian itu datang ketika kepayahan. Bagi pengamal Meditasi Super Sedar, ujian adalah sewaktu kita menghadapi kesenangan. Dengan kesenangan itu kita mungkin menjadi seorang yang tamak, mungkin menjadi seorang yang sibuk dan yang paling menggerunkan ialah menjadi seorang yang lupa Tuhan. Jika kita tahu bahawa kesenangan itu satu ujian kita akan menghadapi kesenangan itu dengan lebih berhati-hati dan menguasainya lebih daipada apa yang kita lakukan sewaktu zaman kepayahan. Kita juga tahu kesenangan itu boleh menjatuhkan kita dengan lebih teruk daripada kepayahan.

Ketika payah kita hanya jatuh secara fizikal dan emosi tetapi ketika senang kita jatuh dari segi rohani dan jika dibiarkan, kita akan lebih mengingati kesenangan yang kita ada lebih dari mengingati Allah swt. Sewaktu senang juga kita lebih takut untuk menjadi susah daripada takut kehilangan cinta Allah swt. Kita mula merasakan apa yang kita kecapi hari ini adalah kerana usaha kita dan bukan pemberian Allah swt. Permainannya begitu halus.

Maka fahamilah secara bijaksana apa itu kepayahan dan apa itu kesenangan. Kepayahan itu mungkin boleh membunuh tetapi caranya kasar manakala kesenangan itu sebenarnya lebih bahaya. Ini tidak pula bermakna kita tidak perlu mencari kesenangan. Kita perlukan kesenangan tetapi kita perlu menguasai diri kita sewaktu kita berada dalam lingkungannya kerana kepayahan itu satu latihan hidup dan kesenangan itu ujiannya. Kita perlu lulus dalam uijan agar mendapat kesenangan di kedua-dua alam.