Wednesday, November 18, 2009

Grounding (pembumian)


Apa yang ada di luar sebenarnya ada di dalam maka jika kita ingin mengenal yang di luar perlu jugalah kita mengenal apa yang di dalam kerana wataknya sama cuma bentuknya berbeza. Jika kita lihat di luar ada mempunyai sungai yang mengalir maka jika perbandingan dilakukan dengan elmen tubuh ianya sama dengan darah yang mengalir. Ada sungai yang keruh airnya ada sungai yang jernih airnya sama juga dengan darah ada yang penuh dengan kotoran tetapi pada masa yang sama ada juga dara yang begitu bersih sifatnya. Jika di luar ada mempunyai batu-batuan, di dalam tubuh kita juga mempunyai batuan yang pelbagai. Benarlah apa yang ada di luar ada di dalam namun yang ada di dalam lebih jahat sifatnya dari apa yang ada di luar.

Buktinya binatang ada di luar dan binatang juga ada di dalam. Binatang di luar boleh dikawal atau paling tidak jika binatang tersebut mengganas ianya mampu kita bunuh. Akan tetapi binatang yang ada di dalam sifatnya lebih buruk walaupun binatang yang ada di dalam tidak berbentuk seperti binatang di luar. Maka sifat binatang yang di bawa di dalam ini lebih ganas dan buruk kerana ianya mampu merosakkan bahkan membunuh seseorang itu. Jika tidak mana mungkin ada kejadian seorang yang layak dipanggil datuk masih mahu merosakkan hidup cucunya yng masih kecil. Banyak lagi pembuktian yang dapat dilihat jika kita sering membuat perbandingan luar dan dalam. Saya pernah terbaca satu kisah sufi yang mana seorang syeikh sufi dijemput untuk memberi ceramah di sebuah perguruan. Sebaik saja syeikh ini tiba di perguruan tersebut, dia disambut dengan penuh hormat oleh guru yang mengetuai perguruan tersebut.


Tetapi pelajar-pelajar perguruan tersebut merasa pelik terhadap syeikh sufi ini kerana dia diekori dua ekor anjing. Setelah selesai memberi ceramah syeikh sufi meminta izin untuk pulang. Sebaik sahaja syeikh sufi yang dihormati ini pulang, guru tersebut ditanya oleh pelajar-pelajarnya. “wahai guru, saya rasa pelik kerana syeikh itu diekori oleh anjing. Seorang syeikh tak sepatutnya membawa anjing, saya rasa hilang hormat” kata seorang dari pelajar tersebut. Guru tersebut memnag sudah menjangkakan yang pelajar-pelajarnya akan bertanya akan hal itu. Dengan perasaan tenang si guru pun menjawab “itulah pelajaranyang hendak disampaikan”. Tercenganglah pelajar berkenaan kerana pelik dengan jawapan si guru. Memahami yang para pelajarnya memerlukan penerangan maka guru itu pun berkata “ kamu lihat syeikh itu diekori anjing atau dia mengekori anjing?” tanpa berlengah pelajarnya menjawab “anjing yang mengekorinya”.

Guru itu menyoal lagi “ kamu lihat anjing itu di luar atau di dalam?”. Berkerut dahi si pelajar kerana pelik akan soalan yang begitu mudah ditanya oleh gurunya dan tanpa ragu-ragu dia menjawab “pastinya di luar”. Guru itu kemudiannya menerangkan bahawa itulah sebenarnya pelajaran yang disampaikan oleh syeikh sufi itu secara simbolik. Dia mampu mengeluarkan binatang dan memerintah binatang mengekorinya tetapi kita belum pasti dapat mengeluarkan binatang yang ada di dalam diri kita bahkan kita sering pula mengikut arahan binatang yang ada. Terdiamlah pelajar-pelajar dan barulah mereka memahami yang mereka harus lebih melihat ke dalam diri dari melihat apa yang di luar. Mereka juga kini faham apa yang berlaku diluar adalah cerminan diri yang di dalam. Justeru itu jika elektrik ada di luar maka pastinya ada di dalam. Jika kita lihat dalam litar ada yang dipanggil pembumian maka sudah tentu juga di dalam tubuh perlu ada pembumian.

Dahulu saya ada menulis tentang kaedah membersihkan energi negative dengan penggunaan air mawar. Air mawar amat efektif jika digunakan untuk menghilangkan energi negatif yang disebabkan oleh anasir-anasir halus yang mengganggu. Meskipun begitu kita sering juga merasa letih, malas dan tiada mood. Fenomena ini berlaku kerana kita ada banyak ion-ion positif yakni caj-caj negatif. Caj-caj ini perlu dihilangkan setiap hari untuk menyeimbangkan kekuatan tubuh seseorang dengan sikapnya. Apabila terlalu banyak caj-caj negatif menguasai diri, kita akan mudah menjadi seorang yang moody, cepat letih dan mempunyai tidur yang tidak berkualiti. Mungkin anda bertanya dari mana kita dapat mengumpul caj-caj negatif yang menyelubungi hidup anda. Sebenarnya tanpa sedar setiap hari kita mengumpul caj-caj negatif hingga secara diam membawa kerosakan kepada kualiti hidup.

Kita hidup di zaman serba moden sering mendedahkan kita kepada ion-ion positif (caj negatif untuk tubuh) contohnya penggunaan komputer, sistem pengudaraan yang tidak betul dan banyak lagi keadaan bangunan yang membuatkan limpahan kepada ion-ion positif ini. Apabila anda bekerja di hadapan komputer dengan begitu lama, anda akan menyerap ion-ion positif dan apabila anda pulang ke rumah dalam keadaan keletihan anda akan mudah marah dan sebagainya. Anda juga secara tidak langsung telah menyebarkan ion-ion positif ini ke dalam seisi rumah dan ia akan membuatkan rumah anda menjadi satu tempat yang bakal menyerap energi-energi penghuninya. Akhirnya para penghuni akan mudah sakit, letih dan kurang semangat untuk kehidupan. Maka dengan itu anda perlu menyeimbangkan kutipan-kutipan ion bahkan sebenarnya anda perlu banyak ion-ion negatif (caj positif di rumah).


Antara tempat- tempat yang mempunyai ion-ion negatif yang tinggi adalah di kawasan yang keadaan semulajadinya masih lagi “dara” seperti di kawasan air terjun, hutan , pantai-pantai. Namun adalah mustahil untuk kita membawa rumah kita ke tepi pantai atau ke tengah hutan mahupun di kawasan air terjun. Kita juga jarang sekali berterima kasih atas adanya petir. Setiap perkara yang Allah swt jadikan itu pasti ada hikmahnya. Cuba kita renungkan apabila petir apa yang berlaku, kita mungkin akan terkejut dan keadaan itu sebenarnya akan membuatkan kita lebih segar. Ini kerana sewaktu petir ianya mengeluarkan trillion ion negatif yang mampu menurunkan ketegangan dan akhirnya memberi kita banyak energi. Di sekolah lagi kita telah didedahkan dengan kebocoran ion. Mengetahui sahaja tanpa ada solusinya bagi saya tidak banyak manfaatnya. Maka hari ini marilah kita berkongsi kaedah untuk membumikan caj-caj negatif agar kita hidup lebih segar, lebih sihat dan lebih berkualiti.

Kita cuba buat perbandingan orang yang tinggal di bandar dan tinggal di kampung, siapa yang lebih sihat. Ramai yang mengatakan mereka yang tinggal di kampung lebih sihat. Ini bukan kerana mereka bekerja keras kerana ramai juga yang bekerja di bandar tetapi menetap di kampung. Ini berlaku kerana mereka di kampung sering melakukan grounding atau pembumian. Mereka sering memijak tanah kaki ayam. Walaupun ianya berlaku sekejap tetapi grounding atau pembumian telah dilakukan. Apabila pembumian dilakukan maka ion-ion positif dialirkan ke bumi dan ini akan meninggalkan ion-ion negatif dalam tubuh. Cuba anda fikir kembali berapa kali dalam seminggu anda melakukan pembumian. Mulai pada hari ini cubalah lakukan sekurang-kurangnya sekali seminggu dan tempat yang layak anda gunakan ialah di kawasan semulajadi seperti pantai atau taman. Pantai adalah alat pembumian yang paling baik.

Apa yang perlu anda lakukan ialah berjalanlah tanpa menggunakan alas kaki atau dengan kata lain berjalan dengan kaki ayam selama setengah jam. Semakin kerap anda lakukan semakin banyak ion positif yang anda nyahkan, semakin banyak ion positif anda nyahkan anda akan merasakan tubuh yang ringan, mood yang teratur serta tidur yang lena. Apabila anda pulang ke rumah anda perlu ingat bahawa caj-caj negatif yang ada di rumah perlu juga anda nyahkan. Anda tidak perlukan wang beribu ringgit jika anda tidak berkemampuan tetapi anda memerlukan kaedah efektif untuk menyahkan ion positif dari dalam rumah. Apa yang perlu anda lakukan ialah ambil garam bukit dan jadikan hiasan di dalam rumah. Garam bukit adalah alat yang murah dan efektif dalam membuang ion positif. Maka sebab itu baginda saw sebelum makan akan merasa sedikit garam. Ini adalah untuk menjadikan dirinya mempunyai ion negatif (caj positif) yang banyak.

Perlu diingat bahawa garam yang digunakan bukan garam yang kita sering gunakan untuk memasak kerana jika garam tersebut digunakan kesannya tidak banyak dan jika garam tersebut yang dirasa sebelum makan anda akan mudah untuk mendapat penyakit darah tinggi dan sebagainya. Gunakanlah garam bukit. Semoga anda dapat mencuba kaedah grounding yang sebenarnya digunapakai oleh datuk nenek kita bahkan baginda saw juga menggunakan garam.