Tuesday, June 17, 2008

Bercinta dengan Tuhan


Ke mana sahaja kita pergi kita pasti mendengar perkataan cinta, baik dalam akhbar, novel mahupun kata-kata. Ramai yang mengatakan bahawa cinta itu buta dan ramai juga yang menyatakan bahawa kita boleh buta kerana cinta. Mungkin benar mungkin tidak.

Pada pandangan saya memang benar jika cinta yang hanya melihat dengan nafsu. Nafsu bagi pengamal meditasi islam bukanlah seperti yang digambarkan oleh kebanyakan tetapi nafsu adalah sesuatu yang mempunyai skop kerja yang begitu luas. Mungkin cinta itu tidak buta jika cinta dijadikan panduan untuk menyuluh hidup sekiranya memahami hakikat cinta. Kerana cintakan anak-anak maka kita tidak akan rela jika anak–anak kita tidak mempunyai masa depan yang cerah. Maka percintaan sedemikian akan memandu ke arah yang lebih positif serta kita akan melakukan apa sahaja termasuk berkorban atau memarahai anak-anak kita supaya dapat membentuk sebuah kehidupan yang bermakna.

Jika ditanya adakah cinta itu sesuatu yang negatif maka jawapan saya tidak, kerana cinta yang tulus serta tidak dibayangi oleh tuntunan nafsu adalah satu energi yang begitu kuat; maka dengan sebab itu saya mengatakan meditasi islam itu membuktikan tentang kuasa serta kehebatan cinta agung yang begitu tulus. Saya seringkali dihujani dengan soalan bagaimana caranya untuk bercinta dengan Allah swt. Ramai sekali yang ingin bercinta dengan Allah swt hinggakan ramai yang tersilap langkah. Sebelum menjawab soalan sedemikian, saya akan akan bertanya kepada si penanya “adakah kamu pernah bercinta?” lantas saya bertanya lagi “sewaktu kamu bercinta kira-kira berapa lama kamu bergayut di telefon?” ada yang menjawab dua jam bahkan ada yang mencapai lapan jam sama seperti orang bekerja lamanya, begitulah hebat penangan cinta. Jika kita bekerja lapan jam pasti kita akan berhenti makan paling tidak kita mencuri sedikit waktu untuk melepaskan lelah tetapi mereka yang bercinta tidak dapat berbuat demikian kerana takut membazir waktu dalam berhubungan.

Ketika waktu generasi dahulu, bercinta menggunakan surat dan apabila membaca surat kiriman yang tersayang maka hati berbunga-bunga hingga terasa si dia yang dicintai berada di sisi serta tak kurang juga terdengar suaranya membaca surat yang dikirim. Dengan arus kemodenan yang mangalir terus ke negara Malaysia yang tercinta, kaedah bercinta pun mula berubah, surat yang dulu rajin ditulis kini bertukar menjadi telefon. Hal ini terjadi kerana ketika itu telah banyak pondok telefon awam didirikan serta banyak rumah yang mempunyai kemudahan telefon. Jika dahulu boleh kita lihat mereka yang bercinta akan membawa segenggam duit syiling untuk dijadikan bekalan telefon… seringgit mungkin tidak cukup kerana nanti nak bercakap di telefon mengambil masa yang lama.

Dahulu telefon-telefon awam didirikan di tepi jalan maka ketika kita menggungakan telefon sering terganggu dengan bunyi kenderaan yang lalu lalang. Hal ini mungkin membangkitkan kenangan kepada mereka yang dahulu bercinta dengan menggunakan telefon awam. Apa yang menghairankan ialah mereka yang bercinta menggunakan telefon awam boleh bercakap dengan si dia dalam keadaan apa pun samada keadaan itu bising dengan kenderaan atau panas terik mahupun hujan. Keadaan sekeliling tidak langsung mempengaruhi mereka kerana ketika apa yang penting ialah mendengar suara orang yan dicintai dan mengucapkan ucapan yang sering disebut ketika dahulu jiwang-jiwang.

Cuba anda renungkan kembali hebatnya penangan cinta jika bukan kerana cinta maka pasti mereka tidak mahu bersusah payah pergi ke telefon awam dalam keadaan sedemikian hanya untuk bercakap. Arus kemodenan terus melanda negara kita dan hasil dari kemodenan maka ramai pula diantara kita memliliki telefon bimbit serta computer. Cinta yang dahulunya ditunjangi oleh surat dan kemudian bertukar ke telefon awam dan rumah kini ditunjangi oleh satu wadah yang lebih efisyen iaitu telefon bimbit dan internet. Ramai yang menikmati kemudahan bercinta ini dan ramai juga yang mengakhiri alam percintaan maya ini dengan perkahwinan. Dengan adanya kemudahan telefon bimbit, pasangan bercinta saling berhubung hampir setiap masa tidak mengira batas waktu dan batas jarak; yang membataskan selalunya adalah signal handfon atau bateri yang kering kehausan. Hubungan terjalin dengan percakapan atau mungkin juga dengan sms dan sekarang mms mungkin pada masa hadapan ianya lebih hebat lagi. Hebat.. hebat …

Kuasa cinta membuatkan siapa sahaja yang mengalaminya menjadi hebat walaupun adakalnya pada mata orang lain ianya satu kelemahan dan merimaskan tapi mereka tidak peduli kerana ungkapan “aku cinta pada mu” lebih menguasai diri. Yang dikatakan cinta itu buta ialah kerana pasangan yang bercinta tidak langsung melihat negativity yang ada pada pasangan masing-masing.

Izinkan saya mengambil contoh satu pasangan yang bercinta dan si lelaki tanpa pengetahuan si perempuan rupanya adalah seorang penagih dadah. Hal ini kemudiannya terhidu juga oleh si perempuan dan bukan dia sahaja yang dapat menghidunya tetapi kaum keluarganya juga dapat menghidu rahsia yang disimpan oleh si lelaki. Keluarga sebelah perempuan kemudian menasihatkan si perempuan tadi untuk memutuskan hubungan dengan si lelaki kerana pada pemerhatian mereka si lelaki adalah seorang penagih tegar. Tetapi cinta menguasai segalanya, nasihat yang dicurahkah tidak langsung memberi kesan mahupun masuk ke telinga si perempuan kerana dia mempunyai keyakinan penuh terhadap pasangannya. Dia begitu yakin dengan teman lelakinya kerana dia mempercayai setiap apa yang yang dikatakan oleh teman lelakinya.

Kata teman lelakinya, ketagihan itu telah menjadi sejarah, dia tidak lagi menagih dadah walaupun pada hakikatnya dia masih lagi menagih. Pujuk rayu si lelaki itu termakan oleh si perempuan. Saya berpendapat pujuk rayu itu tidak termakan oleh si perempuan tetapi wanita tersebut telah dikuasai oleh cinta dan jiwanya hanya mendengar kata-kata teman lelakinya. Sekali lagi hebatnya cinta… walaupun akhirnya cinta sedemikian merosakkan diri tetapi dengan pantas mereka menjawab cinta perlukan pengorbanan. Itu lah cinta… begitu berkuasa, begitu hebat dan mampu mengubah apa sahaja kerana kekuatannya bukan tandingan manusia… lebih hebat dari nuclear… lebih halus dari sihir hingga begitu susah untuk mengubatnya.

Persoalannya sekarang mengapa kita mampu bercinta dengan manusia tanpa disuruh–suruh dan mengapa kita begitu payah untuk kita bercinta dengan Allah swt. Manusia hanya berada dengan kita sewaktu kita jaga sedangkan Allah swt sentiasa dengan kita. Bertahun lamanya saya memohon kepadaNya agar dikurniakan kupasan yang mudah dalam memahami hakikat cinta. Kerana cinta ramai yang sesat, kerana cinta ramai yang ego dan kerana cinta ramai yang berpura-pura.

Rumusan saya mengatakan bahawa Allah swt mengurniakan benih cinta dalam diri manusia terhadap manusia lain dan juga terhadap makhluk lain kerana Allah swt ingin mengajar kita bagaimana caranya untuk mencapai cintaNya. Setelah kita memahami rasa cinta itu dan mengetahui hakikat cinta itu maka kita pasti mampu bercinta dengan Allah swt dengan jiwa yang luhur.

Masalahhnya sekarang kita mengambil Islam itu sebagai apa yang saya terjemahkan sebagai ritual based religion yang mana islam itu hanya dikaitkan dengan ibadah khusus sahaja. Saya berpandangan Islam itu melangkaui ritual kerana Islam itu adalah tatacara hidup ataupun way of life yang perlu dibawa ke mana sahaja dan di mana sahaja dan bukannya hanya sekadar dalam masjid dan setelah keluar dari situ kita tidak berperangai seperti yang ditunjukkan oleh baginda Rasulullah saw.

Untuk menjadikan Islam itu sebagai way of life maka perlu ada cinta. Pasangan yang bercinta akan memahami kehendak pasangan masing-masing dan kemudiannya akan mengikut jalan ataupun sikap salah seorang yang dominant diantara mereka. Begitu juga jika kita bercinta dengan Allah swt sudah pasti kita akan hidup dengan tatacara yang Allah swt sinarkan kepada kita. Yang menghalang kita dari berbuat demikian ialah kita tiada rasa cinta dengan Allah swt kerana kita hanya menyatakan rasa cinta tanpa punya perasaan cinta maka kita itu sebenarnya tergolong dalam golongan pembohong.

Dalam ruang ini saya ingin berkongsi pemahaman cinta serta jalan bercinta namun sekiranya pembaca ingin mendalaminya sertailah program-program yang saya adakan kerana kadangkala tulisan kurang menyampaikan maksud serta praktikalnya.

Ketika kita bercinta sesama insan kita akan mulakan dengan bercinta dan dari cinta lahirlah keyakinan kerana kita banyak melihat pembuktian cinta contohnya mengingati hari lahir, memberi hadiah, membantu ketika susah dan sebagainya. Dari keyakinan itu timbullah kepercayaan yang tidak berbelah bahagi kerana kita kita merasakan bahawa orang yang kita cintai tidak akan menipu kerana dia telah sanggup berkorban wang ringgit dan masa untuk kita dan masakan dia sanggup menyakiti hati orang yang dicintainya. Justeru itu apa jua yang keluar dari mulutnya adalah benar belaka dan apa jua pandangan negative orang lain pada waktu itu hanya kerana berlandaskan cemburu atas kebahgian yang sedang dinikmati.

Itu rantai cinta ynag kita bina apabila berhubungan denngan manusia, dari cinta datang yakin dan dari yakin timbul percaya; tetapi hal sebaliknya berlaku apabila kita bercinta dengan Allah swt. Kita mulakan dengan percaya dan dari percaya barulah menambah ilmu mencari yakin walaupun kita lupa yakin hanya akan datang dengan bukti dan ilmu itu sekadar panduan. Bukti Allah cintakan kita terlalu banyak dan oleh kerana terlalu banyak maka kita rambang mata dan dari rambang mata kita tidak perasan dan akhirnya kita buta lalu memutuskan bahawa setiap kejayaan itu berlaku hanya kerana usaha keras kita. Hasilnya kita kemudian akan terus mencari-cari bagaimana jalannya bercinta dengan Allah swt.

Cinta kemudian difikirkan boleh dibuat-buat tetapi kita juga lupa bahawa cinta itu perasaan dan perasaan tidak menipu. Walau sebanyak mana kita keluarkan kata-kata cinta tetapi jiwa masih bertuhankan nafsu maka tiada istilah cinta di situ. Masalah yang terjadi kini ialah aturan untuk cinta dengan Allah swt telah kita mulakan dengan percaya walhal jika boleh saya katakana percaya itu tahapnya amat rendah. Saya boleh jadi percaya dengan seseorang tetapi belum tentu saya yakin dengannya apatah lagi cinta. Tetapi jika saya menyintai seseorang saya sudah pasti yakin dengannya bahkan setiap tuturkatanya menjadi azimat kerana saya mempercayainya.

Maka sekarang perbetulkanlah susun atur rantai hubungan cinta agar kita dapat merasai nilai cinta agung dan setiap perkara itu pasti mempunyai kunci. Di ruang yang terhad saya tidak dapat berkongsi kuncinya apatah lagi pemahaman setiap individu itu berlainan diantara satu sama lain. Sekiranya kita mengandaikan semua orang mempunyai pemahaman yang sama yang kita mengajar dalam bentuk yang sama maka bagi saya itu satu kesalahan besar kerana kita akan cenderung merosakkan mereka yang baru hendak memahami, kepada satu persepsi yang tidak akan difahami dan kita akan merosakkan orang yang sudah memahami kerana mereka mula mencari yang lebih tinggi.

Semoga dengan ruangan ini para pembaca dapat mengubah persepsi cinta Allah swt dan dapat memulakan satu kehidupan yang dipenuhi dengan rasa cinta, dan kita kita akan hidup aman bahagia tanpa syak wasangka serta melihat setiap insan itu adalah makhluk Allah swt yang kita cintai dan rasa cinta akan melangkaui suku bangsa, agama, keturunan bahkan dengan makhluk lainnya seperti binatang dan tumbuhan. Segala yang kita lihat dan sentuh akan terasa nilai kecintaan kita kepada Allah swt dan apabila disebut nama Allah swt yang dicintai lagi dirindui maka bergetarlah dada. Sama juga keadaannya jika seseorang menyebut nama pasangan anda pasti anda merasakan getaran cinta. Begitulah juga apabila nama Allah swt Tuhan yang Maha Menyintai disebut maka bergetarlah dada meruntunlah sukma.

Kata bijak bistari cinta letaknya di hati, meskipun tersembunyi, namun getarannya jelas sekali. Ia mampu mempengaruhi fikiran sekaligus mengendalikan tindakan.